0
Az Ön kosara üres

06 - 1 - 700 8706

Hé - Pé: 8:30 - 16:30

Minden kategória
  • Kategóriák 
  • Gyártók 
Márton-napi libasült káposztával és burgonyagombóccal

Márton-napi libasült káposztával és burgonyagombóccal

Ünnepelje meg Szent Mártont egy hagyományos ebéddel vagy vacsorával. Nem kell hogy az elkészítése bonyolult legyen. Igen, a márton-napi libasültről van szó, ropogós kéreggel, omlós hússal, lágy gombócokkal és párolt vörös káposztával.

Alapanyagok a libasülthöz

  • 1 egész liba
  • 2 - 3 alma (a liba méretétől függően)
  • 1 kanál méz
  • 50 ml vörösbor
  • kömény

Alapanyagok a burgonyagombóchoz

  • 1 kg burgonya
  • 300 g grízes liszt
  • 2 tojás

Alapanyagok a káposztához

  • 1 fej vörös káposzta
  • 1 hagyma
  • cukor ízlés szerint
  • 1 - 2 kanál ecet
  • disznózsír

A libasült elkészítése

A liba választásánál fiatal libát javasolunk, általában kb. 3 kg-osak szoktak lenni. A liba lágyabb, finomabb és rövidebb ideig sül.

A libát alaposan megmossuk, kívülről és belülről megszórjuk sóval és köménnyel. Ideálisan hagyjuk pihentetni egy éjszakát a hűtőben.
A libát megtöltjük a felnegyedezett almával és beletesszük egy mély tepsibe, hozzáadunk egy kis vizet. Letakarva sütjük 160 °C-on kb. 3 - 4 órát. Sütés közben rendszeresen felöntjük és megkenjük a mézes bor keverékkel. Sütés után a hús szépen leválik a csontról. A ropogós kéreg kialakulásához 15 perccel a sütési idő befejezése előtt növeljük a hőmérsékletet 200°C-ra.

A burgonyagombóc elkészítése

A burgonyát a héjában puhára főzzük és hagyjuk kihűlni. Utána meghámozzuk és apróra reszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, lisztet és a sót. A konyhai robotgépben burgonyatésztát készítünk és 4 gombócot formázunk, amelyeket egy fazékban vagy gőz fölött főzzük 10 - 12 percig.

A káposzta elkészítése

Disznózsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a cukrot, amelyet hagyunk karamellizálódni. Hozzáadjuk az apróra reszelt vagy vágott káposztát, édesítjük, sózzuk, ízlés szerint hozzáadjuk az ecetet és felöntjük egy kis vízzel. Pároljuk, amíg a káposzta nem puhul meg.